Geen uitstoot Campus: groene vuurtoren

Eerste Deense CO2-neutrale gebouw, met innovatieve oplossingen voor het verminderen van energieverbruik en een uitstekend voorbeeld van efficiƫnte publiek-private samenwerking.

Geen uitstoot Campus: groene vuurtoren

Groene vuurtoren_1

Geopend in oktober 2009 a Kopenhagen, de Groene vuurtoren is het eerste Deense emissiehuis met nulemissie, een proefproject onderdeel van een programma dat de CO2-uitstoot van de stad tegen 2025 wil nihiliseren.

Ingedeeld in categorie 1 volgens de Deense regelgeving is dit gebouw ontworpen door de architecten Christensen & Arkitekter met de medewerking van Deens ministerie van Wetenschap, van de Technologie en innovatie, naast talloze bedrijven, zoals Velux en Velfac.
Hiermee kan het energieverbruik met 75% worden verlaagd, wat het directe gevolg is van architecturaal ontwerp, gericht op het leveren van een gezonde en holistische omgeving voor leraren en studenten.

Ingehuld gelijktijdig met de VN-conferentie over klimaatverandering, het gebouw heeft doelstellingen die gericht zijn op onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen, waarbij zoveel mogelijk natuurlijke ventilatie en daglicht wordt gebruikt, met een maximale hoeveelheid zonne-energiebronnen.
Project pin is de zon, de belangrijkste energiebron van de structuur.

green lighthouse_lucernari interior

de wanden verzonken met kleuren die zonneschaduwen oproepen, laat toe om de directe winst van zonnewarmte in het gebouw te minimaliseren.
Voorbeeld van efficiƫnte samenwerking tussen publiek en privaat, het gebouw combineert een goede balans tussen energie-efficiƫntie en thermisch comfort, verkregen via een geothermisch warmtepompsysteem en een stadsverwarmingssysteem naast het gebruik van composiet materialen, zoals glas en natuurlijke polymeren.

Oriƫntatie en geometrie houd rekening met de invloed van zonlicht gedurende het hele jaar; de cilindrische vorm maakt het in feite mogelijk om ideale omstandigheden te verkrijgen voor een maximaal volume en een minimaal oppervlak.

Groene vuurtoren binnen kantoren

de doorschijnende coating in drie verschillende tinten die de faƧade uitmaakt, heeft feitelijk een willekeurige toepassing, die de perfecte regelmaat en circulariteit van het gebouw verbreekt, met een dynamisch spel van kleuren en reflecties, afhankelijk van hoe ze worden beĆÆnvloed door zonnestraling.
de werkruimtes ze zijn radiaal ontwikkeld rond de centrale kern, die ruimte biedt voor sociale interactie en diffusie van zonlicht mogelijk maakt.

Het gebouw heeft tal van daklichten, die naast een algemene architecturale lichtheid, een efficiƫnt gebruik van licht en natuurlijke ventilatie.

groene vuurtorenfunctie

Een structuur van 950 vierkante meter voor een totale kostprijs van 5 miljoen euro, in synergie met de omgeving, met een evenwichtig gebruik van passieve strategieĆ«n en met een architecturale-plantenintegratie, die een vermindering van het verbruik tot slechts 3 kWh / mĀ² per jaar. De envelop bestaat uit Ć©Ć©n isolatielaag van 30 cm, dat bijna adiabatisch is, waardoor de doorlating tot 0,095 W / mqk wordt verminderd.

De verdeling van transparante componenten op de gevel zorgt voor een goede balans tussen verspreide en vastgelegde energie, terwijl de dekking is geneigd naar het zuiden met 22 thermische zonnecollectoren voor sanitair warm water en die integreren het stralingsverwarmingssysteem. Koeling, aan de andere kant, wordt ook verkregen dankzij de kunstmatige thermische traagheid van werkbladen, dat laat in de loop van de tijd de warmte vrij die binnenin wordt geabsorbeerd, met het schoorsteeneffect dat door de dakluiken wordt getriggerd.

velux.com/

//greenlighthouse.ku.dk/english

velfac.com/



Video: