District Le Albere in Trento

In Trento is een nieuw gemengd woon-, werk- en serviceterrein in aanbouw: Le Albere zal de handtekening van de architect Renzo Piano dragen.

District Le Albere in Trento

Een voorbeeld van stedelijke herontwikkeling goed gedaan: dit wordt de nieuwe wijk van Trento genoemd De Albere, onder voorbehoud van een imposant restyling-werk ondertekend door de archistar Renzo Piano.

de geschiedenis

schizzo di progetto

In 1998 ondernam de stad Trento een proces van stedelijke transformatie en verbetering, om er enkele te herontwikkelen verlaten gebieden, inclusief het belangrijke productiecentrum van de Michelin.
Het bureaucratische, financi├źle en planningsproces begint met de presentatie aan het bevoegde ministerie van het programma Urban Rehabilitation and Sustainable Development of the Territory, de verwerving van het gebied en de concurrentie van idee├źn voor de bouw van het nieuwe stedelijke landschap.
Vandaar de samenwerking met architect Renzo Piano, sloop en bouwvergunningen om aan het werk te gaan.

De context

vista esterna

Het projectgebied, dat ongeveer beslaat 11 hectare voor de rivier de AdigeHet grenst in het noorden aan het Palazzo delle Albere, een oud 16e-eeuws gebouw en in het zuiden aan de Via Monte Baldo en, van oost naar west, aan het spoor naar de oever van de rivier.
En het was precies de aanwezigheid van de spoorweg, samen met de industri├źle roeping van de site, om ervoor te zorgen dat dit gebied, zij het dicht bij het historische centrum van de stad, werd verdrongen van het dagelijkse gebruik van de burgers.

Het belangrijkste doel van de interventie was daarom die van terugkeer aan al dit gebied door een systeem van verbindingen en met de oprichting van een nieuw district waarin ze perfect geïntegreerd zijn verschillende diensten.

De configuratie van de wijk Le Albere

vista esterna

Het project is door de architect ontworpen als een echt nieuw project stuk van de stad waar je gebouwen kunt vinden met verschillende gebruiken: 310 duizend kubieke meter gebouwd, 300 appartementen, een wetenschapsmuseum, 5 hectare openbaar park, 30 duizend vierkante meter voor kantoren en winkels, twee ondergrondse garagevloeren met ongeveer. 2000 parkeerplaatsen en 30 duizend vierkante meter aan straten en pleinen.

De rivier, een karakteristiek element van de plaats, is verbeterd en teruggeroepen door het constante gebruik vanwater in het project. Paden en vijvers van water trekken en fungeren als een uitvloeisel van de groene gebieden, acteren als stedelijk decor maar vooral van verzameling van regenwater voor hergebruik in termen van water- en energiebesparing.

Ook de verbindingen zijn goed bestudeerd: fietspad-paden ze worden gedefinieerd door met bomen omzoomde lanen die in enkele minuten naar het historische centrum leiden; tegelijkertijd garanderen 2000 overdekte parkeerplaatsen en 80 buitenruimtes en een openbare parkeerplaats het gebruik van de auto's.
de wegomstandigheden interne en verbinding met het historische centrum zal echter beperkt zijn binnen specifieke gebieden en worden toegekend in bepaalde tijdsblokken, waardoor het leefbaarheid van het historische centrum en de groene wijk.

De appartementen

tipologia bilocale

De gebouwen bestemd om appartementen te hosten zijn ontworpen met respect voor de preexistences: het gaat over gebouwen van drie of vier verdiepingen met kamers van verschillende grootte, een of twee niveaus, meestal dubbel gericht, op het park of op de openbare weg en op de interne condominium-tuinen.

Bijna alle hebben grote loggia's, balkons en enkele priv├ętuinen.

Ook bij de materiaalkeuze hebben we geprobeerd om de plaats te verbeteren: steen en hout, traditionele materialen in de bouw van Trentino, samenwonen met grote ramen die alle kamers helder maken.

Op de begane grond vinden we shops en verschillende commerci├źle activiteiten, met uitzondering van de gebouwen die direct uitkijken op het park en alleen bestemd zijn voor verblijf.

Het kiezen van deze accommodaties betekent leven in ├ę├ęn dynamische buurt, actief, met de mogelijkheid om diensten, kantoren, winkels, culturele en recreatieve ruimtes en veel groen te gebruiken, terwijl het dicht bij het historische centrum en de Adige ligt.

de technologie

vista interna

Bij Le Albere de gecentraliseerd energiesysteem voor het hele district, gecombineerd met het gebruik van fotovoltaïsche systemen en al controle van thermische dispersie, het zal de levenskwaliteit van degenen die er wonen verbeteren en tegelijkertijd ook bijdragen aan een aanzienlijke rationalisatie van energieproductie en -verbruik.

Het gebied heeft ook een systeem van netwerken en van bekabeling om effici├źnte telecommunicatie en optimale werking van domoticasystemen mogelijk te maken.

een unieke centrale trigeneratie het zal de energie produceren die nodig is voor de levensduur van het district: het zal in staat zijn om alle gebouwen te verwarmen en af ÔÇőÔÇőte koelen via een gecentraliseerd energiesysteem, dat brandstof zal besparen, de impact op het milieu en onderhoudskosten zal verminderen.

De gebruikte materialen weerspiegelen het streven naar duurzaamheid: hout voor zelfdragende gevels, lokale steen voor bekleding en paden, fotovoltaïsche panelen op alle daken, schermen van klimplanten op de oostgevel van kantoorgebouwen.

Kortom, het is een project op stedelijke schaal waarvan de conclusie is gepland Juli 2013, en die door zijn afmetingen een voorbeeld zal zijn, niet alleen van de architectuur, maar van groene stedenbouw.



Video: Science Museum (MUSE) in Trento, Italy - lighting by iGuzzini