European Award for Urban Space: Open Air Library in Magdeburg

Het Karo-project met Architektur + Netzwerk in Magdeburg, won de eerste ex-aequo-prijs in de 2019-editie van het belangrijke evenement gepromoot door het Centrum voor Hedendaagse Cultuur van Barcelona (CCCB).

European Award for Urban Space: Open Air Library in Magdeburg

Nu in zijn zesde editie, de tweejaarlijkse tentoonstelling van te promoten projecten

Magdeburg_ Salbke district, interventiegebied.

en stimuleer werk van stedelijke herontwikkeling op Europees niveau heeft dit jaar het eerste prijs op een lijn met twee prestaties: Den Norske Opera & Ballett of Oslo en Openluchtbibliotheek, in Magdeburg, Duitsland.
De plaats van deze laatste interventie is de stad Magdeburg, een typisch voorbeeld van post industriële stad, in het oosten van Duitsland. In deze gevallen zijn er veel gebieden die verouderd zijn door oude industriële agglomeraties, kleine in onbruik geraakte fabrieken of eenvoudigweg verlaten magazijnen, waarvan er nog maar een paar over zijn.
Het is precies in een van deze verlaten buurten dat in 2005 het gaf aanleiding tot een publieke interventie van karakter experimenteel, die als eerste de bedoeling had van betrek de lokale gemeenschap in de eerste persoon, om hun wil om een ​​plaats opnieuw toe te passen te stimuleren, en zelfs om de bestemming te veranderen

Magdeburg_ Project. Karo en Architektur + Netzwerk

van gebruik, in respect voor identiteit van de plaats zelf.
de gevel een oud pakhuis werd een kans om er omheen te bouwen, allereerst belangstelling voor een hypothetisch nieuw gebruik van de plaats, symbolisch geïdentificeerd in plattegrond net van die gevel. Van een symbool van niet-gebruik, tot een symbool van wedergeboorte tot nieuw leven.
In deze interventie werd in de ontmantelde ruimte een model gebouwd en onderhouden gedurende twee dagen met de hulp van de lokale bevolking Schaal van 1: 1 van een boekenkast, gebruik het als een bouwmateriaal kratten verpakken van bierblikjes. De planken waren gevuld met boeken die door de inwoners zelf waren geschonken.
Uit al dit tijdelijke experiment, dat uit sociaal oogpunt perfect succesvol was, kwam een ​​zeer sterke wil van de kant van de bewoners om deel uit te maken van het leven van de nieuwe entiteit, zoals gebruikers finale, maar ook graag filmmakers.
Vanaf dat moment gaven de inwoners zelf, enthousiast over het idee, het leven aan een open bibliotheek, op één plek

Magdeburg_ Gebied vóór de bouw van de openluchtbibliotheek.

grenzend aan die locatie van de interventie (die momenteel goed huisvest 30.000 teksten), 24 uur per dag beschikbaar voor het publiek, zonder enige registratie, gebaseerd op vertrouwen, met het enige verzoek om een ​​geruïneerde tekst uiteindelijk te vervangen door een andere.
Buitenruimte het werd vervolgens ontworpen door het architectenbureau, altijd samen met de lokale bevolking, en werd afgelopen juni ingehuldigd. In aanvulling op bibliotheek er is een café lezen, ook self-managed, en één space-stage, ontworpen voor de recitals van basisschoolkinderen en voor openbare evenementen in het algemeen.
Gedurende deze vier jaar zijn er veel dingen gebeurd die hebben geleid tot de uiteindelijke realisatie van het project, sommige onvoorzien, andere niet zo lang geleden alleen gewenst.

Magdeburg_ Gebied na de bouw van de openluchtbibliotheek.


zeker niets is van bovenaf opgelegd, maar is er eerder in geboren een geleidelijke manier, groeiend in belang, naarmate de belangstelling van de bevolking groeide.
Als bewijs van de duurzaamheid en van de conceptuele goedheid van het project, na de eerste experimenten verschillende culturele evenementen werden gehouden op de site, zoals poëziefestivals of gewoon openbare leesmomenten, dus aanmoedigen van de promotie van de plaats aangewezen om te worden pool culturele wijk.

Magdeburg_ Open Air Library: bepaalde geprefabriceerde delen van de gevel.


In de tussentijd werden de fondsenwervende bases opgericht om vervolgens het definitieve project uit te voeren, dat deel ging uitmaken van een groter project voor de herontwikkeling van stedelijke ruimten door de federale overheid.
Wat het echte project betreft, werd op stedelijk niveau een gebied geïdentificeerd dat overeenkomt met een lege, driehoekige kavel, gedefinieerd door de kruising tussen twee straten, en vrij bleef vanwege de sloop van de oude buurtbibliotheek.
Het betreffende experiment, dat de interventie op gang bracht, werd genoemd Stad onder testen de betrokken bevolking was binnen met bijwonen en daarom beter weten.

Magdeburg_ Montageschema voor de geprefabriceerde delen van de gevel.

Dit is traag participatief proces geleid, dankzij de hulp van professionals benoemd door de lokale overheid, een een lijst opstellen van een reeks behoeften om concreet te reageren, en om een ​​reeks ontwerphypothesen te ontwikkelen om deze aan te kunnen. Vandaar de realisatie van het schaal-prototype, waaraan iedereen heeft deelgenomen, en van de daaropvolgende culturele initiatieven.
Het succes van het experiment overtuigde het Federale overheid een concreet vervolg geven en het geld geven voor de daadwerkelijke realisatie.
Voor de constructie werden ze gebruikt afvalmaterialen van verlaten sitesen inderdaad, de gevel is bedekt met geprefabriceerde elementen afkomstig van de sloop van een oud gebouw '60. Een van de verdiensten van het project was zelfs het gebruik van gerecycleerde materialen aan te moedigen.
Het oude gebouw in kwestie is het oude pakhuis Horten van Hamm, afgebroken in 2007, dat net als alle magazijnen van hetzelfde bedrijf, verspreid over Duitsland, die allemaal min of meer dezelfde soort façade hadden, een soort van gemeenschappelijke formele identiteit had verworven, gewaardeerd door critici van het modernisme van die tijd.
De recente herwaardering van deze gevels, uitgevoerd in de lijn van het Amerikaanse paviljoen van de 1958 op de Expo van Brussel, geef a meer toegevoegde waarde in de Open Air Library, als een getuigenis, evenals een ecoloog, ook van geheugen herstel.
Boeken zijn gerangschikt

Magdeburg_ Open Air Gallery. Karo en Architektur + Netzwerk.

in rekken verkregen in a dikke muur, dat in plan de trend van de bibliotheek trekt, ook identificerend een groene ruimte voor buitenlezenen één ruimte hogerop waar de cafetaria en de podium.
De Open Air Library, gemaakt om de identiteit van een plaats te onderstrepen en de basis te leggen voor een wedergeboorte, evenals wraak, sociaal, lijkt het doel te hebben bereikt.
Als het district zijn verlaten uiterlijk nog niet volledig heeft verloren, zijn zelfs de eerste tekenen te zien, te beginnen met de recente huizen kopen, een teken dat mensen gaan nadenken over het zich in de buurt vestigen, bijvoorbeeld toekomstige reconstructie van het sociale weefsel. Missie volbracht.

publicspace.org



Video: «Open-Air-Library»