Functionele aanpassing van historische gebouwen

De restauratie van een historisch gebouw impliceert een functionele aanpassing aan de functies die het moderne leven vereist, zodat het in de loop van de tijd behouden blijft.

Functionele aanpassing van historische gebouwen

Restauratie en functionele aanpassing

De restauratie van een historisch gebouw impliceert zijn eigen afstelling naar de functies die het moderne leven nodig heeft. Dit is een zeer belangrijk aspect om ervoor te zorgen dat een woning in de loop van de tijd in leven wordt gehouden en behouden blijft.

functionele aanpassing van de Salviatino


Een historisch gebouw kan bijvoorbeeld zijn gebouwd voor een specifieke functie en tegenwoordig voor een andere functie worden gebruikt: dit is het geval voor veel villa's en adellijke paleizen die zijn omgevormd tot musea of ā€‹ā€‹openbare gebouwen in het algemeen.
Of, omdat het een structuur is die eeuwen geleden werd bedacht, heeft het misschien niet de technologische kenmerken om er vandaag te kunnen wonen (bijvoorbeeld om te ontbreken in het verwarmings- of liftsysteem).
Dus, opererend in de respect voor elementen van historische waarde en met behoud van de typologische kenmerken van de constructie, kan deze worden aangepast om zelfs in het hedendaagse tijdperk te worden gebruikt.
In dit artikel analyseren we de voorbeelden waarin, ingrijpend in historische gebouwen met de juiste voorzorgsmaatregelen, ze bruikbaar werden voor residentieel gebruik.

Functionele aanpassing van een art nouveau-gebouw

Het eerste voorbeeld dat we je laten zien, gaat over de Salviatino, een voormalig verpleeghuis gebouwd in Liberty-stijl in het begin van de twintigste eeuw in Fiesole, in de buurt van Florence, en gerestaureerd om te worden omgevormd tot een residentie van 13 appartementen.
Het project draagt ā€‹ā€‹de prestigieuze handtekening van de architect Paolo Portoghesi, met wie de architecten samenwerkten Alberto Torsello en Chiara Grego.
De interventie werd uitgevoerd met de criteria van de conservatieve restauratie dus het gebouw, hoewel volledig aangepast in het interieur, is ongewijzigd gebleven wat betreft de faƧade, gekenmerkt door grote ramen die uitkijken op het omliggende park.
In het bijzonder zijn er op de bovenverdieping grote vensters van 160x360 cm waarvoor ze zijn gebruikt OS2 thermische breekvensters van Secco Sistemi, die het ontwerp van de originele vensters reproduceren en natuurlijk licht in het huis laten vloeien.

functionele aanpassing met Secco Sistemi OS2 ramen en deuren


De architect Torsello legt de redenen voor de keuze uit: Paolo Portoghesi vroeg me om naar het raam te zoeken dat het esthetisch het dichtst bij het klassieke ijzeren raam was dat oorspronkelijk de loggia sloot. Het was daarom noodzakelijk om een ā€‹ā€‹zeer slank frame te vinden met een verfijnd beeld en optimale energieprestaties. OS2, waarschijnlijk het beste venster van dit type op dit moment, verzamelde alle vereiste functies.
In feite hebben deze profielen een dikte van slechts 46 mm voor de omtrekframes en van 64 mm in het centrale deel dat kan worden geopend, zodat ze in het bijzonder geschikt zijn voor restauratie-interventies.
Hun hoge prestaties van thermische en akoestische isolatie ze hebben het geschikt gemaakt om het gebouw aan te passen aan de comfortvoorwaarden die volgens de huidige normen vereist zijn, zonder de schoonheid van de originele Liberty-stijl te verstoren.

Functionele aanpassing van een historisch gebouw

De tweede beschreven interventie betreft de restauratie en conservatieve restauratie van Residentie Weihrauch Di Pauli, in Caldaro, in de provincie Bolzano, waaruit ze werden verkregen 8 wooneenheden waardevol, naast een grote apotheek op de begane grond met uitzicht op de straat.
De structuur is ook bekend als Palazzo Treuheim, van de naam van de wijnhandelaar aan wie het aan het einde van de achttiende eeuw werd gebouwd.

functionele aanpassing van Residence Weihrauch Di Pauli


Het gebouw was verlaten en volledig ontwapend, maar de zorgvuldige restauratiewerkzaamheden, die ongeveer twee en een half jaar duurden, lieten de tuin, de klassieke decoraties, de rijkelijk beschilderde interieurs in de negentiende eeuw weer aan het licht brengen, de elegante originele majolica-kachels, de mozaĆÆekvloeren van de terrassen, het trappenhuis met de dakramen en de fijne smeedijzeren balustrades.
Omdat het een historisch gebouw was, moesten alle gemaakte interventies voldoen aan de strikte bepalingen van de Bescherming van het architecturaal en artistiek erfgoed van de provincie Bolzano.
Met inachtneming van deze regels zijn de appartementen gecreƫerd met behulp van de modernste bouwtechnieken en -systemen, om maximaal comfort voor de bewoners te garanderen.
De appartementen hebben verschillende groottes, variƫrend van 90 vierkante meter tot 350 vierkante meter.
Voor verwarming, de Zeromax stralingssysteem met minimale dikte van Eurotherm, vrijwel onzichtbaar en daarom perfect te integreren in een dergelijke omgeving, zoveel om te laten denken dat de warmte nog steeds wordt bestraald door de verschillende haarden tot nu toe.

functionele aanpassing met Zeromax stralingssysteem met minimale dikte


In het bijzonder werd de Zeromax-fabriek gemalen op een plaat gessofibra en geĆÆsoleerd van een onderliggende plaat van het type Europlus-silentium, in staat om uitstekende akoestische isolatieprestaties te verzekeren, zoals blijkt uit de metingen door gespecialiseerde technici.
De plant was toen bedekt met een massief houten parket, waarvan de textuur doet denken aan die van de oude houten vloer.
Ook in dit geval werd daarom geopereerd met volledige inachtneming van de historische pre-existentie, maar functioneel aangepast aan de behoeften van het huidige leven.



Video: Making of Rijksmuseum