Ecosustainable mountain refuge

De kristallen schuilplaats die een nieuw hoofdstuk opent in bergarchitectuur.

Ecosustainable mountain refuge

SAC_foto neuemonterosahuette.ch

de bouw van een schuilplaats het is niet zo eenvoudig. Een ongemakkelijke plaats waar het om gaat belangrijke beperkingen, zowel qua ontwerp als uitvoering. Beperkingen die stimulansen worden voor verbeelding en innovatie, die tot echte concepten leiden.

Geopend in het voorjaar van 2010 op Gornergrat-gletsjer, in de buurt van Zermatt, a 2883 mt van hoogte, de Refuge Neue Monte Rosa Hutte (SAC) verstoort de klassieke bergarchitectuur.

Neue Monte Rosa Hutte is een innovatieve 90% duurzaam en zelfvoorzienend systeem, in balans tussen design en high-engineering, wiens project werd gestart voor de 150e verjaardag van de ETH Zürich, door sommigen onderzoekers vanEMPA (Zwitsers nationaal instituut voor materiaalonderzoek), door prof. Andrea Deplazes met een groep studenten, in samenwerking met de Zwitserse Alpenclub.

een 5 verdiepingen tellend gebouw, die een adembenemend uitzicht biedt op Monte Rosa, Gornergrat en Matterhorn, met stalen funderingen verzonken in de rots. De gevel heeft er een kristalstructuur van gefacetteerde rots en is in wezen één aluminium metalen deksel gevormd met veelhoekige vorm.

SAC_pianta_foto neuemonterosahuette.ch

zij structurele houten elementen, geproduceerd met numerieke besturingsmachines om kosten en transport te optimaliseren. Een voorlopige schatting van het gewicht en de maatregelen, in feite, toegestaan ​​om de logica van duurzaamheid ook in de organisatie van transport, assemblage en constructie in het algemeen.

Het fundamentele kenmerk van deze schuilplaats is de modulatie van natuurlijk licht. Een brede venster in de façade kunt u genieten van de omringende landschap direct vanuit de eetkamer, terwijl vele openingen op verschillende verdiepingen zijn gerangschikt, laat het uitzicht ook vanaf de interne trap. Alles staat in contrast met de ramen van de kamers, heel klein, doet denken aan de klassieke sfeer van de schuilplaats.

SAC_notte_ foto door land-der-erfinder.ch

Het gebruik van gevel dakramen het is volledig ongebruikelijk en bijzonder. Deze zijn geïntegreerd in de dekking in diagonale secties en, gezien de context, zijn ze onderworpen aan speciale windweerstandstest.

De gevels zijn gedekt door zonnepanelen (35 vierkante meter), die energie zelfvoorziening voor het warme water van de douches mogelijk maken, aanwezig op alle verdiepingen.

de ventilatie binnen de schuilplaats is mechanisch type, hoewel het nog steeds mogelijk is om vensters handmatig te openen.

Ook aan de zuidgevel zijn er 85m² fotovoltaïsche panelen, die ook de vuile waterbehandeling, verlichting en gebruik van alle apparaten. Herstelsystemen zijn ook bestudeerd water recycling.

SAC_ ruimtebinnenland

Overtollige energie kan worden geconserveerd door accumulatoren, die in de afwezigheid van zonlicht een continuïteit van de levering garanderen. Het management vindt plaats via een geïntegreerd systeem dat, via een preventieve meteorologische analyse en het aantal verwachte gasten, dit toelaat vermindering van de CO2-uitstoot met ongeveer een derde per nacht per gebruiker.

In de ontwerpfase werd ook gedacht toekomstige verwijdering van de gebruikte materialen in de bouw; allemaal recyclebaar en gemakkelijk weg te werpen, ze stoten geen stoffen uit die schadelijk zijn voor het milieu, en zullen het ecosysteem waarin ze worden ingebracht niet veranderen.

Met een kostprijs van 5,7 miljard Zwitserse frank, kan de opvang plaats bieden aan maximaal 120 personen, wordt het gebruikt als een toeristische faciliteit en als een basis voor universitair onderzoek naar huisautomatisering en energie; in 2009 won hij ook de Holcim Award Bronze Europe, ontvangende talrijke schenkingen van Zwitserse sponsors.

neuemonterosahuette.ch



Video: The Pavilions Himalayas: Eco-Friendly, Sustainable Luxury in Nepal