High Line Recovery

In New York werd het eerste segment van een stadspark geboren, geboren op de structuren van een lang verlaten spoorlijn.

High Line Recovery

de Hoge lijn van New York het was een van de belangrijkste infrastructuren voor het verbinden van de stad vanaf de jaren 1930, toen het werd gebouwd als onderdeel van een uitgebreid publiek-privaat infrastructuurprogramma genaamd De verbetering aan de westzijde gericht op het verbeteren van de verbindingen en in het bijzonder op het elimineren van het gevaarlijke passeren van treinen in wat het grootste industriële district op het eiland Manhattan was.

Afbeelding van het openbare park High Line (afbeeldingsbron: dsrny.com)

Beginnend met 1980, jaar van delaatste race van treinen doorgegeven aan de lijn, de Hoge lijn het is verlaten totdat het een zwaar residu wordt van het industriële tijdperk dat geen nut heeft voor de gemeenschap, maar voorwerp is van noodzakelijk onderhoud om de risico's verbonden aan de nalatigheid van de structuren te voorkomen; in 1999, toen de volledige afbraak van de structuur ter discussie stond, werd een benoemde vereniging van burgers geboren Vrienden van de Hoge Lijn, geboren met het doel van behouden het historische getuigenis van de infrastructuur en probeer het een nieuw leven te geven door het om te vormen tot een openbaar park.
Na jaren van werk, het samenbrengen van meer stemmen en interesses achter dit idee van reconversie voor stedelijk gebruik, krijgt het project de ondersteuning van de stad New York in het jaar 2002in de vorm van een gemeenteraadresolutie ter ondersteuning van het idee van hergebruik in plaats van sloop; in de volgende jaren, een studie uitgevoerd door Vrienden van de Hoge Lijn laat zien dat een project om de structuur opnieuw te gebruiken zou produceren inkomsten voor de gemeenschap, in de vorm van belastingen met betrekking tot stedelijke verbetering en de wedergeboorte van aangrenzende gebieden, zoals de kosten van de uitvoering van het werk overschrijden.
De opeenvolgende fasen, die doorgaan in verdere stappen van een bureaucratische aard en het beheer van relaties met de eigenschappen van de structuur, komen samen in de 2003, toen een open ideeënwedstrijd een Het ontwerpen van de High Line waaraan 720 ontwerpteams uit 36 ​​verschillende landen deelnemen en die worden afgerond met de toekenning van de eerste prijs en van de ontwerpopdracht aan de groepering samengesteld door de landschapsarchitect James Corner Field Operations en vanuit het atelier van New Yorkse architecten Diller & Scofidio + Renfro.

De Highline voor en na de reconversie-interventie (afbeeldingsbron: dsrny.com)

Beginnend met 2006 is gestart constructie van de eerste sectie van het openbare park, dat gaat van Gansevoort Street naar 20th Street, fase die noodzakelijkerwijs begint met het verwijderen van sporen en werken die strikt verbonden zijn met spoorwegverkeer, om verder te gaan met zandstralen en herstel van metalen constructiewerkzaamheden en structurele cementwerken evenals de installatie van duifuitrusting. Na deze fase, in 2008, begon ik met i landschap en architecturale werken, die, wat het eerste deel van het werk betreft, in de maand van Juni 2009, toen de eerste tranche voor het publiek werd geopend.
De bijzonderheid van het project is te hebben onderhouden van de lay-out van de structurele dek zonder het te vervormen met volumetrische toevoegingen maar het te gebruiken als een spoor van een pad dat is uitgegroeid tot een grote verhoogde voetgangersboulevard, in wiens ontwerp doorslaggevend is de massale aanwezigheid van planten geïnstalleerd volgens een zorgvuldig ontwerp van de paden en een even precieze en scrupuleuze keuze van boomsoorten.
Veel zorg is besteed aan de vloersysteem, gebaseerd op een schema dat gebruikmaakt van grijze, op cement gebaseerde platen en een langwerpig rechthoekig profiel, die een zeer strak patroon creëren dankzij een zeer nauwkeurig ontwerp van de plaatsing; hetzelfde legpatroon diende als gids voor de installatie van de faciliteit en van de meubels complement, met secties waar het bankjes ontstaan ​​uit de vloer alsof ze verheven platen zijn en zich uitstrekken waar ze in plaats daarvan echte houten stoelen zijn en vrijgevig in grootte, waar te zitten of in de zon te liggen en ook om een ​​hapje te eten.

Nachtopname van het openbare High Line-park (afbeeldingsbron: dsrny.com)

Het pad wisselt op verstandige wijze gebieden af ​​met een balans tussen het geplaveide en het beplante deel naar gebieden waar het ene of het andere kenmerk overheerst, altijd rekening houdend met een zorgvuldige keuze van de aanplant die select heeft gemaakt maar liefst 210 plantensoorten, voornamelijk gekozen in de boomgezinnen die zich spontaan hadden ontwikkeld na 25 jaar inactiviteit Hoge lijn, en in ieder geval liever kenmerken van robuustheid, duurzaamheid, textuur en kleurvariatie en het organiseren van de installatie met chronologische aandacht voor de bloeiperioden.
Wachten op de voltooiing van de tweede deel van het project, die klaar zou moeten zijn voor de 2011Zowel New Yorkers als toeristen die de Big Apple bezoeken, kunnen nu al genieten van deze nieuwe lineair openbaar park, wat een interessante is strategie voor het hergebruik van afgedankte infrastructuren, in staat om op intelligente wijze stedelijke gebieden te herontwikkelen die worden aangetast door verlatenheid en het sociale leven van de betrokken wijken nieuw leven inblazen.
Voor meer informatie:
thehighline.org
fieldoperations.net
dsrny.com



Video: Cannon Commercials Recovery Scania R580 V8 Highline at Drumbridges 15-02-18 (4K & HD)