Mobiel toevluchtsoord voor bergbeklimmers: Refuge Tonneau

Vanaf een project uit 1938 van Charlotte Perriand heeft Cassina Refuge Tonneau gecreëerd, een mobiel onderdak voor bergbeklimmers die plaats biedt aan 8 personen.

Mobiel toevluchtsoord voor bergbeklimmers: Refuge Tonneau

Van de krant, de 1938 project van Charlotte Perriand, assistent en medewerker van Le Corbusier, de beroemdste architect van de twintigste eeuw, is nu werkelijkheid geworden.
En het is niet zomaar een project.
Het is er een stacaravan speciaal ontworpen voor bergbeklimmers, die is gemaakt door Cassina Spa en dat het mogelijk was om tijdens de Salone del Mobile Milan te bewonderen in het Design Village aan de Arnaldo Pomodoro Foundation.

Refuge Tonneau



Refuge Tonneau
is de naam van dit buitengewone project.
Het aspect, futuristisch, herinnert eraan ruimteschip: de buitenkant is van metaal en de vorm is dynamisch en verdeeld in wiggen.
Het dak loopt taps toe en de merkwaardige constructie wordt ondersteund door stiletto voeten die het van de grond opheft.
In plaats van ramen zijn er enkele patrijspoort en om toegang te krijgen tot de binnenkant, wordt een waterdichte deur gebruikt.
Maar hoe werd dit idee geboren, zo bijzonder voor die tijd?
Het is gemakkelijk, als je de persoonlijkheid en het gedeelte van het curriculum vitae van Charlotte Perriand kent. Nieuwsgierig, verfijnd, innovatief Het is een van de sleutelfiguren in de geschiedenis van internationaal ontwerp.
De originaliteit van zijn werk wordt vanaf het begin van de jaren twintig gekenmerkt door de wens om de binnenarchitectuur een vliegwiel te maken voor de modernisering van levensstijlen.
Slechts vierentwintig, presenteerde hij het project van de Salon d'Automne 1927 op de Salon d'Automne Bar onder het dak.
De structuur, volledig gemaakt van vernikkeld koper en geanodiseerd aluminium, krijgt grote bijval van de critici.

Charlotte Perriand


Contextueel deel het tien jaar samenwerking met Le Corbusier en Pierre Jeanneret, in het historische atelier aan de rue Sèvres 35 in Parijs.
Door de jaren heen rijpt hij een aantal samenwerkingsverbanden met de meest beroemde architecten, waaronder Jean Prouvé, de Russische constructivisten en Lucio Costa.
Het vermogen om een ​​nieuw, eigentijds beeld toe te passen op objecten van het dagelijks leven door het gebruik van nieuwe vormen en vooral nieuwe materialen, was het belangrijkste kenmerk van het werk van Perriand.
De 6 jaar doorgebracht in Verre Oosten (1940-1946) leidde haar tot het ontwerpen van hedendaagse objecten gebouwd met traditionele materialen en technieken.
Voorbeelden zijn een serie bamboe meubels gemaakt met de nieuwe vormen geëxperimenteerd met stalen buizen.

In 1959 ontwierp hij het interieur van het Maison du Bràsil in de universiteitsstad Parijs, ontworpen door Le Corbusier en Lucio Costa, vervolgens het Office of French Tourism in Londen (1960) samen met Ernö Goldfinger.
Tussen 1959 en 1970 wijdde hij zich aan de restyling van zalen en vergaderzalen van het VN-hoofdkwartier in Genève. 1964 ziet haar als de ontwerper van de Het hoofdkantoor van Air France in Tokio.

Refuge Tonneau, interieur

Op persoonlijk niveau houdt hij echt van het berg: hartstochtelijke skiër en klimmer, in de bergen brengt ook een periode van zijn bestaan ​​door.
En deze passie komt zijn werk binnen, zozeer zelfs dat hij interessant ontwerpt hooggelegen architecturen zoals zijn chalet in Meribel en het skigebied van Les Arc in Haute-Savoie.
De liefde voor de bergen maakt ook deel uit van het Refuge Tonneau-project. Het is inderdaad een mobiele schuilplaats voor wandelaars en geleerden geboren om te worden verplaatst en opnieuw samen te stellen waar het nodig is en dat goed kan worden aangepast 8 personen.

De keuze van materialen het is indicatief: Charlotte Perriand heeft ze gekozen licht maar op hetzelfde moment resistant en geschikt om de zwaarste klimatologische omstandigheden te weerstaan.
L 'aluminium het bestrijkt een structuur met twaalf secties ondersteund door een centrale paal waaraan metalen paraplu-elementen beginnen, ontworpen om in een sneeuwstorm te blijven.
de binnenlandin plaats daarvan zijn ze allemaal in sparrenhout.
Als je vanuit de afgesloten deur binnenkomt, ben je in één toegang kompas klein en passeert u een andere deur komt u in de bewoonbare ruimte, die veel aandacht heeft voor het thema van warmteverspreiding, nogal vooruitkijkend naar het tijdstip waarop het asiel werd ontworpen.

Refuge model Tonneau

Vanaf hier heeft u toegang tot een enkele omgeving van 20 vierkante meter verdeeld over twee niveaus en perfect georganiseerd, niet alleen om te hebben wat je nodig hebt, maar ook om voorwerpen op te slaan die, eenmaal in het asiel, niet dienen als, bijvoorbeeld, rugzakken of ski's.
Alles is buitengewoon minimal: het project verbetert de functionaliteit met betrekking tot decoraties.
En het zou alleen zo kunnen zijn in een schuilplaats om in te worden gebruikt extreme omstandigheden.
Maar nogmaals om te verbazen is de ongelooflijke moderniteit van de grote meesters van het ontwerp, die in de jaren '20 en '30 in staat waren om projecten dat, zelfs vandaag, ze onthullen zichzelf voorhoede.



Video: