Villa Tugendhat: tachtig jaar, maar laat ze niet zien

Een villa bedacht en gebouwd tussen de oorlogen, maar die nog steeds veel ideeƫn biedt om op te tekenen.

Villa Tugendhat: tachtig jaar, maar laat ze niet zien

Villa Tugendhat_Brno

Villa Tugendhat naar Brno, Tsjechische Republiek, wordt door velen beschouwd als een echt monument van de moderne architectuur van de wereld, niet verrassend dat het onderdeel is geworden van de erfenis vanUnesco.

Het gaat terug tot de jaren 1929-1930, zelfs als het in de beginjaren is geherstructureerd80. Eigendom van de stad Brno het is open voor het publiek (het is raadzaam om de rondleiding te boeken, in kleine groepen) en biedt het beste van zichzelf in de periodes van einde van de zomer, wanneer de ietwat bewolkte hemel de warme kleuren van de immense groene ruimte voor de faƧade belicht in de richting van de helling die uitkomt op het panorama van de stad.

Uitzicht op de straat Villa Tugendhat

Ja, omdat het belangrijkste kenmerk van deze constructie omhoog is twee niveaus, dit is de zijne opening naar buitenaan de ene kant de bevoorrechte richting de heuvel, in tegenstelling tot de faƧade op de weg, waar de ingang zich bevindt, volledig gesloten, bijna anoniem in de ogen van degenen die op het punt stonden om het te bezoeken.

Ideaal is de plaats waar het werd ontworpen, op een steil terrein in het bovenste deel van de stad en dit bepaalde een differentiatie in het concipiƫren van de volumes van het gebouw.

Villa Tugendhat_Plant niveau straat-Nacht gebied

aan het straatniveau deze volumes zijn perfect boxed naar platte hoes, waar de kamers van bed.
aan het lager niveau, waar de woongedeelte, de gesloten volumes zijn alleen die van de servicegebieden.

Wie kent het werk van Mies van der Rohe, de Duitse architect die het heeft ontworpen, kan niet anders dan onmiddellijk analogieƫn vinden, in distributieve karakters van binnenruimten, met de paviljoen

De Stijl_ Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren

Duits voor de tentoonstelling van Barcelona, bovendien daterend uit dezelfde periode.
Een ander citaat vinden we als we de samenstelling van de volumes in vergelijken orthogonale zin van het plan a grondniveau met de beschikbare vrijheid van de vloeren in de woongedeelte, en verwijst naar typische vormen die teruggaan tot de artistieke beweging De Stijl.

Villa Tugendhat_Pianta woongedeelte

In de woonkamer, in feite, afgezien van het servicegebied, slechts een grote vrije ruimte van ca. 400mĀ².
de verschillende functies worden geĆÆdentificeerd door een paar elementen, zelfs als ze erg karakteriseren:
een plak van onyx het fungeert als een wandscherm aan de ene kant van het gebied conversatie, aan de andere kant van de studie-bibliotheekomgeving, terwijl een halfronde muur in ebbenhout begrenst het gebied lunch.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de ondersteunende structuur bestaande uit pijlers in staal in sectie kruisvormige, bereid om rooster passen in het plan, en dat staat een vrijheid toe in de verdeling van de ruimtes en in de realisatie van de sluitmuren die anders onmogelijk zijn met een ander constructief principe.

Villa Tugendhat_parete gebogen in ebbenhout

Alleen de keuken en het kantoor zijn op dit niveau volledig gescheiden.
een groot raam lang 24m en hoog 3,50m, verdeeld in vijf delen, vormt de zuidelijke muur. Deze glazen panelen zijn gedeeltelijk opgelost, gedeeltelijk verborgen in de vloer.

Weinig anderen, maar belangrijk, inrichting elementen ze zijn bereid andere ruimtes te karakteriseren.
Het zijn precies deze meubels, ontworpen door dezelfde Mies, om iconen te worden in het veld van ontwerp, nog steeds opnieuw voorgesteld door verschillende bedrijven, min of meer trouw in ontwerp en materialen en dat maakt prachtig

Villa Tugendhat_zona dag. Barcelona stoel

laat zien in de huiskamers van de huizen over de hele wereld.

Villa Tugendhat_tubular stoel in Brno

Hoe vaak hebben we meer of minder succesvolle exemplaren van de stoel bewonderd Brno of van de leunstoel Barcelona of van de leunstoel Tugendhat.

een wintertuin in het gebied oosten ook dit vergelijkbaar met de interne rechtbank van de paviljoen, behalve dat het een waarde heeft schoonheidsleer, vertegenwoordigt een visuele filter en heeft ook het effect van een soort luchtkamer voor een optimaal klimaatbeheersing van het milieu.

Villa Tugendhat_pilastri staal

Over dit, Villa Tugendhat was een van de eerste gebouwen om een ā€‹ā€‹echte te hebben airconditioningsysteem.
in base van het gebouw, in de kamers op tuinniveau, zijn alle systemen gehuisvest, een compleet systeem van verwarming, ventilatie en bevochtiging lucht.
de grote leven genoot van de actie van een ander verwarmingssysteem (gezien de grote ramen) dat zou kunnen worden omgevormd tot een koelsysteem.

Technische installaties van Villa Tugendhat_

Een reeks radiatoren enkele centimeters hoog, plaatste de glazen wand als een plint de hele tijd, verwarmde de lucht en vermeed condensatie tijdens de winter, terwijl een reeks van filters het zuiverde de lucht voordat deze in het interieur werd geĆÆntroduceerd.

Om een ā€‹ā€‹constructie te zijn van de vroege jaren 20 van de vorige eeuw, zeker dankzij de aanzienlijke economische beschikbaarheid van de klant, de villa is daar een voorbeeld van hoge normen leven van een rijke klantenkring en moderne concepten.

Voor meer informatie of om gewoon foto's te bekijken:

czechtourism.com

it.czech-unesco.org

bauphoto.de



Video: